Használt autó külföldről – vásárlási tanácsadó

Használt autó esetén érdemes-e külföldre menni? Idehaza is csak külföldről hozott autót tud már csak vásárolni a használt autó-piacon? Segítünk eligazodni.

Az autó sokak álma. Nem kis befektetésről van szó – hasonlóan egy lakáshoz. Különösen Magyarországon, ahol a fizetések jóval nagyobb százalékát költjök autóra, mint Nyugat-Európában. A különbség oka nem a használt autó árából adódik, hanem a fizetések alacsonyabbak.

Érdemes kitérnünk az autóvásárlás kapcsán az egyik ellentmondásra, mely gyakran felmerül a vásárlások során, nem csak autó esetén. A “mennyiért szeretne autót venni” kérdésre a vevőjelöltek gyakran a következő választ adják:

“A legjobbat szeretném a lehető legkevesebbért!”

Ez az álláspont nem állja meg a helyét, a két szempont közül  – a rendelkezésre álló költségvetés és az autó milyensége – az egyiket mindenképp rögzíteni kell. Vagy amellett dönt, hogy egy adott márka, típus és felszereltség megszerzése a cél bármennyiért, vagy az adott keretből próbálja meg kihozni a legtöbbet. A kettő egyszerre nem megy!

Mivel ekkora beruházást jelent, fontos, hogy nehezen megspórolt pénzéért minőségi autót vásároljon külföldön is.

A következő pontok a vásárlás előtt megfontolandó pontokat veszik számba.

Melyik országból vásároljunk

A Magyarországra kerülő használt autók többségét Németországból, Ausztriából, Olaszországból és Svájcból hozzák be.

Svájc esetén, mivel nem Európai Uniós ország, vámköltséggel is számolnia kell. A másik három ország mind az Európai Unió tagja, így vámot nem kell fizetnie, a regisztrációs adó azonban itt is megfizetendő.

Az autó állapotát tekintve jó tudni, hogy Olaszország esetén a száraz időjárás miatt a rozsdásodás szinte ismeretlen. Talján barátaink azonban nem bánnak kesztyűs kézzel autóikkal, sem a parkolás, sem a közlekedés során, szép állapotú autót ezért nehezebb találni.

Ausztria esetén az utak környzetbarát anyaggal való érdesítése a környezeten kívűl a rozsdásodnak is kedvez, vásárláskor érdemes ellenőriznie, hogyan is fest az autó alja.

Németország esetén a fentiekhez hasonló törvényszerűséget nehéz megállapítani. Az ár tekintetében Németország és Ausztria esetén is igaz, hogy a Magyarországhoz közelebb eső területeken drágábbak az autók. Összeségében mégis könnyen lehet, hogy olcsóbban jön ki ezekkel, az útiköltség miatt. Erről a következő pontban olvashat.

Útiköltség

Külföldi autóbeszerzésnél jelentős költség lehet. Akár saját lábon, akár tréleren hozza el a kiszemelt példányt, ne felejtse el beleszámolni az autó árába. Érdemes előre annyi hirdetést elmentenie telefonján vagy kinyomtatnia, amennyit csak bír és útvonalát e szerint megtervezni. Ebben nem különbözik a helyzet a hazaitól: a hirdetésben kívánatos autó teljesen másképp festhet a valóságban. Fényezési hibák, “elfelejtett” baleseti nyomok, több kilóméter. Ha már egyszer rászánta magát az útra, tegyen meg mindent annak érdekében, hogy az be is váltsa a hozzá fűzött reményeket.

A benzinköltség mellett tréler esetén számoljon a tréler és az azt vontató autó bérlésének költsével is. Ha saját lábán kerül haza a megvásárolt használt autó, ideiglenes rendszámot kell kiváltani, a rendszámkiadás azonban hétvégén szünetel!

Nagyobb táv esetén szállásra is szüksége lehet, és az étkezés is drágább lehet Nyugat-Európában.

Kereskedő vagy magánszemély

 Szintén örök vita tárgya, hogy magánembertől vagy kereskedésből lehet-e jobb minőségű használt autóhoz jutni. Nehéz erre egyértelmű választ adni. Sokáig a többség a magánszemélyektől való vásárlásra esküdött, a kereskedőket sokszor az ördög cimboráiként festették le.

Sok vásárló azonban rájött idővel, hogy a megnövekedett kereslet eredményeként és a várható nagy haszon reményében bizony nyugat-európai polgártársaink is hajlandóak füllenteni, ezt-azt elhallgatni a hirdetésekben.

Reméljük, hogy meghoztuk kedvét a külföldi autóvásárláshoz. Ha vannak rossz tapasztalatai vagy sikertörténete külföldi használt autó beszerzése kapcsán, kíváncsian várjuk azokat hozzászólás formájában.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *