Melyik ház vagy lakás illik Önhöz a leginkább

Lakóhelyünk megválasztása életünk fontos döntése. Szórakozunk, pihenünk, dolgozunk otthonunkban. Milyen szempontok alapján válasszuk ki az álomingatlant?

Otthonunk életünk meghatározó része. Hétköznap az esti órákban nem kevés órát töltünk otthon, hétvégén szinte az egész nap, ha éppen nem mozdulunk ki. Alvásminőségünket alapvetően befolyásolja, mennyire zajos otthonunk környéke illetve a szomszédok. Érthető, ha a „fészek” kiválasztásánél igyekszünk körültekintően eljárni, hasonlóan mint például egy autó vásárlásakor.

Melyek legyenek azok a szempontok, melyeket érdemes megfontolni a vásárlás előtt?

Lakás

A városok belsőbb részein jellemzőek, nézzük a kiválasztás szempontjait.

Lakástípusok

Lakások esetén beszélhetünk sorházról, panellakásról, polgári lakásról vagy új építésű lakásról. A sorház kivételével társasház néven is összefoglalhatjuk a másik három típust.

A sorházak lényegében egymásnak épült kis házikóknak tűnnek. Egyetlen faluk közös a szomszédos lakással. A családi házra vágyóknak, akik nem rendelkeznek elég anyagi forrással, jó választás lehet.

A panellakások a szocializmus ideje alatt épültek, betonpanelekből, innét a név. Felújítás nélkül rossz hőszigetelésűek, csúnyák és a távhő miatt gazdaságtalan fűteni őket. Utóbbi miatt a hőmérséklet sem szabályozható lakásonként, így túlzott meleg esetén marad az alsógatyára vetkőzés és az ablaknyitás.

A polgári lakások magas belterű, faajtós, akár elegáns lakások is lehetnek. Az „akár” állapotuktól függ. A belmagasság miatt a fűtésszámla nagy összeg lehet télen, ezen enyhíthet, hogy a nagy belmagasság miatt a hasznos alapterület galéria kialakításával növelhető.

Az új építésű lakás neve magáért beszél. Karakter tekintetében jóval szegényebb lehet, mint egy polgári lakás. Ezért pótolhat műszaki problémák csekély száma. A régi társasházakra jellemző elöregedett elektromos hálózat, vízcsőrendszer, kazán és egyéb elhasználódott elemek egy új építésű lakás esetén ismeretlen problémának számítanak.

Családi ház

Önállóság, kert, kutya, virágok, pázsit, ingázás. A családi ház velejárói, sokak álma is egyben egy családi ház tulajdonlása.

Nem tudunk annyiféle típust megkülönböztetni, mint lakások esetén.

Ikerház

Átmenet a lakás és a családi ház között. A ház tűzfala és az udvar közös. Jó hangszigetelésű fal esetén úgy érezhetjük, családi házban lakunk. Így az egyetlen kompromisszumos rész a kert marad, illetve az azt sokszor kettészelő autóbejáró.

Földszintes ház kontra emeletes családi ház

Alapterület és betörés szempontjából előnyös az emeletes családi ház. A földszintes családi ház mellett szól a kényelem, nem kell lépcsőn fel- és lemásznunk naphosszat.

Reméljük, hogy rövid összeállításunk segített támpontot nyújtani az ingatlan kiválasztásának terén!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *